Et samlebegrep for ulike terapi former
Samtaleterapi er på lik linje som psykoterapi, et samlebegrep for ulike terapiformer. Det referer seg til en rekke ulike psykoterapeutiske behandlinger som tar sikte på å hjelpe en person til å utvikle seg. Dersom du er interessert i samtaleterapi som er bygget på Gestalt som metode, kontakt oss gjerne her
Samtaleterapi utføres av en profesjonell partner. Det kan være en psykolog, gestaltterapeut, eller en annen psykoterapeut, som har utdannet seg innen psykisk helse. En psykiater vil i noen tilfelle kunne tilby samtaleterapi, men deres hovedfokus er å diagnostisere pasienter og gi medisin til å behandle psykiske lidelser.
Noen tenker at det å gå i samtaleterapi (psykoterapi) er kun for de som har store personlige problemer eller er psykisk syke. Det stemmer ikke. Det er i dag mange som går i samtaleterapi, både unge og gamle, kvinner og menn. De har ofte et ønske om å få større innsikt om sin adferd og sine usunne mønstre, eller å «rydde» opp i personlige utfordringer, slik at det blir bedre for de å leve med det som er. Vi ser i dag at det spesielt en økende trend blant menn å gå til en profesjonell samtalepartner for å utvikle seg.
Samtaleterapi kan være en effektiv terapiform for å arbeide med helsetilstander eller personlige utfordringer som for eksempel angst, depresjon, traumer, livskriser, relasjonsutfordringer eller ensomhet. I et samtaleterapiløp kan du sortere tanker og følelser samt endre på uheldige mønstre som er til hinder for deg her og nå. Dette kan gi deg en større mestringsevne til å håndter personlige vanskeligheter.
Samtaleterapi utføres innenfor utallige retninger. I følge forskning.no er det 500 ulike samtaleterapi former, hvor en av de er gestaltterapi, som er en av verdens mest utbredte psykoterapeutiske retning i dag. Gestalt som metode har fått en solid forankring innen psykoterapi, person- og relasjonsutvikling. Gestaltterapi bygger på den tro at økt erkjennelse om seg selv skjer i øyeblikket, i situasjoner der klient og terapeut møtes. Det kan ikke planlegges inn i fremtiden, men kommer spontant til uttrykk i arbeidet mellom klient og og terapeut. Les mer om gestaltterapi.
De 500 samtaleterapiretningene kan deles inn i 5 hovedgrupper:
-
Eksistensiell humanistisk terapi. Gestaltterapi er i denne gruppen
-
Adferdsterapi, samlebetegnelse for terapi som behandler psykiske lidelser. Baseres på ideen om at all atferd læres og at atferd kan endres.
-
Kognitiv terapi, handler om å endre måten du tenker og oppfører deg på.
-
Eklektisk terapi, en kombinasjon av flere terapiretninger
-
Psykodynamisk og psykoanalytisk terapi, baserer seg på psykoanalysens teorier og prinsipper
Hvilken samtaleterapi retning er best for meg?
Det finnes dessverre ikke noe enkelt svar på dette. Når forskere har sammenlignet effekten av de ulike samtaleterapiretningene (psykoterapiretninger), kommer de til at alle virker like godt. Det forskningen viser er at det er tre faktorer som spesielt påvirker samtaleterapi løpet positivt.
-
At det er en god terapeutisk relasjon mellom terapeut og klient
-
At klient har tro på den samtaleterapi retningen som benyttes
-
At terapeuten er tro i forhold til sin terapeutiske retning.
Hvor skal jeg da begynne for å finne den beste samtaleterapeuten for meg?
Det er flere måter å finne ut av dette. En måte er å først å reflektere over hva du forventer av en samtapeterapeut og hva du har behov for å snakke om. Deretter kan du lese deg opp på de mest kjente terapiretningene, som for eksempel gestaltterapi, for å vurdere hvilken samtaleterapiform som du tenker kan passe best for deg. Ønsker du å gå til psykolog, avklar med psykologen på forhånd hvilken samtaleterapi retning de bruker, og les deg opp på den. I tillegg kan du sjekke ut om det er noe du kjenner som har gått i samtaleterapi hos en psykoterapeut eller psykolog? Kan han/hun gi deg en referanse?
Når du så har valgt en psykoterapeut eller en psykolog. Ta en prøvetime og kjenn etter om du opplever at du og terapeuten/psykologen har hatt en god terapeutisk allianse. Er du usikker ta en time til. Spør deg selv: Kjenner jeg på at denne terapeuten/psykologen kan være med meg fremover for at jeg skal komme dit jeg ønsker? Tror jeg på den terapiterningen som utføres? Dersom svaret på et av disse to spørsmålene er nei, forsøk en annen terapeut eller psykolog. Det er ingen hensikt å gå til en terapeut som du ikke tror kan hjelpe deg tilstrekkelig fremover.
Samtaleterapi er dessverre ingen «kvikk fiks». Det tar tid å utvikle seg for å oppnå ønskede varige personlige endringer. Derfor er det viktig at din samtaleterapeut kjennes riktig for deg. Å gå i samtaleterapi er en personlig investering som kan hjelpe deg til å ha det bedre i dette livet. Et godt liv fortjener alle!